Ce sa vizitezi in Craiova

Se spune ca oamenii din sud au un temperament vulcanic, craiovenii nu fac exceptie. Sunt oameni harnici si priceputi, insa la nevoie aprigi aparatori ai hotarelor tarii, de aici s-a ridicat pentru unirea tuturor romanilor, marele voievod Mihai Viteazul.
Craiovenii au un dezvoltat simt al afacerilor, sunt comunicativi, aprigi cu dezvoltat simt al umorului.
Orasul Craiova, important centru cultural, istoric, economic si universitar, este al saselea oras ca marime din Romania. Craiova de astazi este situata pe ruinele stravechii resedinte a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava, atestata documentar pentru prima data pe Tabula Peutingeriana, in jurul anului 225 d.Hr.
La sfarsitul secolului al XV-lea Craiova era un targ, asezat pe mosia puternicilor boieri Craiovesti si a Basarabilor.
Craiova este al doilea oras, dupa Bucuresti, dupa numarul de constructii vechi si anume, biserici, case si palate bioeresti sau alte constructii laice.

Hotel Sydney Craiova

Sursa foto: www.franciza.ro

Pentru pasionatii de cultul arhitectonic si nunumai, in Craiova gasiti Casa Baniei, fiind cea mai veche cladire existenta in prezent in oras, ce dateaza din anul 1699, refacuta de Constantin Brancoveanu,
Casa Baniei dispune de doua etaje, cu camere cu bolti de caramida la parter, cu incaperi si cerdace la etaj. Construita a fost realizata de catre mesterii arhitecti ai domnitorului, in stil popular.
In aceasta cladire se adunau membrii divanului Craiovei, iar in timpul ocupatiei austriece a fost resedinta administratiei stapanitorilor. Ulterior, cladirea a indeplinit diverse functionalitati: cartierul lui Murtaza Pasa (1737-1739), locuinta particulara a episcopului, localul primei scoli din Craiova (1750), local pentru tribunal, local de scoala pentru Gimnaziul “Fratii Buzesti” (1896-1914) si scoala normala de invatatoare, lacas pentru Muzeul Olteniei (1934-1948) si pentru sectia de etnografie (din 1967).

O constructie cu un specific aparte, o reprezinta cladirea fostei Banci a Comertului, in prezent sediul Primariei Craiovei. A fost proiectata de arhitectul Ion Mincu, si finalizata in 1916 de catre discipolul sau Constantin Iotzu.
Cladirea are un interior variat decorat cu stucaturi, vitralii, mozaicuri venetiene si grilaje de fier forjat.

Palat Administrativ, este o constructie valoroasa, robusta, prin prisma caractereristicilor arhitectonice populare, in sediul sau fiinteaza astazi Prefectura si Consiliul Judetean Dolj. Constructia este opera arhitectului Petre Antonescu, lucrarile au fost finalizate intre anii 1912-1913.

Palatul Jean Mihail (actualul Muzeu de Arta), construit intre 1899-1907 de catre arhitectul francez Paul Gottereau, la solicitarea lui Constantin Mihail – unul dintre cei mai bogati si influienti oameni ai Romaniei din acele vremuri.
La constructia sa s-au folosit materiale de cea mai buna calitate, valoroasa stucatura, in parte aurita, luminatoarele, oglinzile venetiene, plafoanele pictate, candelabre din cristal de Murano, coloanele, scarile de marmura Carrara, peretii tapisati cu matase de Lyon, lambriurile, mobilierul stil, feroneria, toate oferind incaperilor aer de eleganta si gust rafinat.
Universitatea din Craiova, fostul Palat de Justitie, a fost proiectata, in 1890, de arhitectul Ion Socolescu si este o fidela expresie a neoclasicismului in arhitectura timpului.

Casa Vorvorenilor – azi se gaseste sediul Mitropoliei Olteniei – este o constructie realizata dupa ideile arhitectului D.Maimarolu; este expresia intarziata a Renasterii franceze, caracterizata prin acoperisuri mansardate, multitudinea de ornamentari si stucaturi, interioare bogat decorate.

Cauti cazare in Craiova?

Amplasat la intrarea in Craiova, din directia Pitesti, hotelul nostru se afla la numai 1 km de Aeroportul International, singurul din zona olteniei. Hotelul nostru dispune de 36 de unitati de cazare (camere standard/executive), dotate cu baie propie cu dus, internet WiFi gratuit, frigider, minibar si TV LCD. Contactati-ne acum pentru mai multe detalii 0788-606-507 sau faceti o rezervare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *